Deze website werkt alleen met JavaScript ingeschakeld. Schakel JavaScript in uw browser in voor een optimale ervaring.
 

Over dit project

Het doel van dit crowdsourcingproject is het laten controleren en beoordelen van Nederlandse, door AI vereenvoudigde zinnen. Dit draagt bij aan onderzoek naar automatische vereenvoudiging van teksten, met als doel teksten automatisch te kunnen aanpassen aan verschillende doelgroepen. 

Duidelijke Taal is een pilotproject van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Taalunie dat wordt gefinancierd door de Taalunie.

Wetenschappelijke verantwoording (PDF)

Dit project past in het beleid dat de Taalunie voert voor begrijpelijke taal bij de overheid en in andere maatschappelijke sectoren (recht, zorg). Voor dat beleidsdoel werkt de Taalunie sinds 2016 intensief samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vlaamse overheid en verschillende veldorganisaties in Nederland en Vlaanderen. Kijk voor meer informatie op de website van de Taalunie

Tot nu toe was de aandacht gericht op het door de schrijvers zelf laten vereenvoudigen van overheidsteksten, zodat die voor iedereen toegankelijk en goed te begrijpen zijn. De huidige, snelle ontwikkelingen op het gebied van AI bieden mogelijkheden om dit werk (ook) door machines te laten uitvoeren. In dit pilotproject onderzoeken we in hoeverre dit nu kan en hoe goed dat gaat.